Jahody dozrievajú. Takto si ich vitamíny uchováte dlhšie
Jahodový džem s vanilkou so zníženým obsahom kalórií
Prísady:
- 1 kg očistených jahôd
- 1 ks Vanilkový struk „Bourbon“ Dr. Oetker
- 1 balíček Želírovacieho cukru so stéviou Dr. Oetker
Príprava:
- Na prípravu džemu vložíme očistené jahody do hrnca a pomocou tyčového mixéra ich rozmixujeme. Pridáme rozkrojený vanilkový struk a želírovací cukor so stéviou a dôkladne premiešame. Za stáleho miešania privedieme zmes do varu a povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1-2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, primiešame do zmesi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker.
- Odoberieme struk a prípadnú penu a plníme do pripravený pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme dôkladne viečkami a obrátime na 5 minút hore dnom.
Jahodový sirup s mätou
Prísady:
- 500 g očistených a roztlačených jahôd
- 100 ml vody
- hrsť mätových lístkov
- 1 balíček Cukru na sirup Dr. Oetker
Príprava:
- Na prípravu sirupu jahody vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Pridáme lístky mäty. Privedieme do varu a za stáleho miešania asi 5 minút povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor na sirup a uložíme na noc do chladničky.
- Na druhý deň zmes prepasírujeme cez sitko alebo gázu. Sirup privedieme do varu a 5 minút povaríme. Odoberieme prípadnú penu a horúci sirup nalejeme do sterilných a vyhriatych fliaš. Fľaše uzavrieme dôkladne viečkami a asi na 20 minút ich položíme naležato.